Massagetherapie met tuina (spreek uit: ‘twiena’) is één van de pijlers van de Chinese geneeswijze, naast bijvoorbeeld acupunctuur. Het is een efficiënte massagetherapie die vooral goede effecten heeft op pijn- en stressklachten. Dat geldt zowel voor fysieke als mentale stress. Chinese geneeswijze gaat uit van een holistische visie: de mens als één geheel van lichaam en geest. Een gezond mens heeft voldoende levensenergie: Qi (spreek uit tsjie) die vrij kan stromen door het lichaam. Mentale, emotionele en lichamelijke processen verlopen dan soepel en men ervaart voldoende weerstand tegen ziekten, stress of tegenslag.
Klachten ontstaan als Qi geblokkeerd raakt door bv overbelasting, vermoeidheid, teveel of te zware emoties, stress, trauma’s of ongelukken. Dan is er sprake van een onbalans in het lichaam. Tuina en acupunctuur helpen deze klachten te verminderen of zelfs op te lossen vanwege hun effect: een diepe lichamelijke en geestelijke ontspanning. Tuina massage en acupunctuur stimuleren het lichaam om geblokkeerde lichaamsfuncties te herstellen. De acupuncturist zet een beperkt aantal naalden op precies de juiste plaatsen waardoor energie weer beter kan stromen. De tuina therapeut voelt als geen ander in het lichaam waar de blokkades zich bevinden en kan deze oplossen zodat de energiestroom weer op gang komt. Tuina-massage werkt ontspannend of stimulerend. Het balanceert de energie in het lichaam en geeft zo het lichaam de kans om zichzelf te herstellen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een uitgebreide lijst gepubliceerd met aandoeningen waarbij bewezen is dat acupunctuur een positief effect heeft bij het herstel. Naast officiële ziekten en aandoeningen waarbij acupunctuur en tuina massage verbetering kunnen geven, zijn er meerdere ongemakken die niet meteen onder de noemer ziekte vallen, maar waar mensen wel veel last van kunnen hebben. Voorbeelden hiervan zijn stijve nek en schouders, long Covid, menstruatieklachten of de gevolgen van een whiplash. Ook hiervoor kan acupunctuur of tuina massage verlichting geven.
Bij ernstige klachten is het belangrijk om eerst de huisarts te raadplegen. Het gaat dan om klachten zoals bv pijn op de borst, waar met spoed naar gekeken moet worden.